Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z tofu

Tofu představuje pro vegetariány a vegany alternativu k živočišným bílkovinám. Je také nezbytnou součástí například indonéské, čínské, thajské či vietnamské kuchyně. Tofu může mít různé podoby a využít ho proto lze na různé způsoby například do pomazánek, do stir-fry, kari, špízů, placek i salátů, wrapů a sendvičů, nebo jako míchaná "vajíčka". Říká vám něco pojem tofunéza? Tofu je dokonale přizpůsobivé, uplatníte ho v teplé i studené kuchyni. Vyzkoušejte některé z mnoha našich receptů!

...

 

Posvátná sója a výroba asijské superpotraviny 

Jak se tofu vyrábí? Tofu je produkt, který vzniká srážením sójového nápoje ("mléka"). Proces výroby je v principu stejný jako při výrobě sýra, jen tofu pochází z výlučně rostlinných zdrojů. Sójová bílkovina v za pomoci syřidel vysráží, scedí a nechá odkapat. Tím dojde ke zpevnění sraženiny a jejímu varování.

  • Historické prameny datují vznik tofu přibližně mezi tři sta až dvě stě let před náš letopočet.
  • Sójové boby jako základní surovina pro výrobu tofu byly dokonce označeny za posvátnou surovinu již za císaře Šen-Nunga, který vládl v Číně v době 3 000 l př.n.l. a byl označován jako “Božský hospodář”. 

Tofu jako prevence rakoviny a nemocí srdce a cév 

Vedle vysokého obsahu bílkovin nabízí tofu lidskému organismu spoustu dalším důležitých látek. Mezi ty nejvýznamnější patří vápník, hořčík, železo a vitaminy B a E. Stejně jako u všeho platí i u tofu pravidlo “všeho s mírou” a odborníci na výživu se shodují, že zdravá konzumace tofu (2x – 3x týdně) je zdraví prospěšná. S tofu rozšíříte svůj jídelníček i své portfolio chutí.

Natural nebo uzené? Podoby tofu a další jeho sójoví příbuzní 

V běžné síti supermarketů narazíte na tofu s označením natural nebo tofu uzené.

  • Přírodní tofu nemá příliš výraznou chuť a skvěle se hodí do jídel, kde chceme vytěžit spíše jeho výživovou hodnotu a kde se dokonale přizpůsobí chutím jiných potravin.
  • Uzené tofu dodává pokrmům příjemnou zauzenou chuť a dokáže zvýraznit pokrm.
  • Obě verze tofu se hodí pro studenou i tepelnou úpravu.   

Vedle tofu patří mezi oblíbené sójové produkty i fermentované výrobky z bobů, jako například tempeh, sójový sýr natto nebo pasta miso.  


Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč