Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z čočky

Čočka patří k oblíbeným luštěninám. Bývá součástí obědového menu školních jídelen, kantýn i restaurací, kde obvykle mívá podobu nakyslé přílohy k párku, uzenému či vejci.  Čočková polévka je pak stálice české kuchyně. Vedle nejběžnější hnědé čočky můžeme koupit i jiné druhy jako například čočku červenou nebo černou (známou také jako beluga). Z čočky můžete připravit vždy skvělou polévku, pomazánku, salát, kaši nebo kari. Lze ji také úspěšně klíčit a naklíčenou ji použít jako zajímavou zeleninu.

 

Nejenže má čočka co nabídnout z pohledu výživy, ale neudělá nikomu průvan v peněžence. S přípravou čočkové delikatesy proto nemusíte čekat na Nový rok, dopřát si ji můžete třeba každý týden.

...

 

V první řadě je dobré rozlišit, jestli chceme připravovat čočku loupanou nebo neloupanou. Zatímco loupaná čočka má při vaření tendenci stávat se kašovitou, neloupaná zůstává i při delším varu celistvá. Některé druhy čočky se musí podobně jako fazole předem namáčet, jiné jsou naopak připraveny k okamžité přípravě bez namáčení. Co prozradí barva čočky o chuti a přípravě? 

  • Hnědá čočka je u nás nejspíš nejpoužívanějším druh čočky, ze které připravíte tradiční čočku na kyselo, která je nejlepší s klobásou, párkem nebo vejcem. Před vařením je dobré ji aspoň na hodinu namočit.
  • Červená čočka je velmi oblíbená čočka, kterou uvaříte v mžiku. Skvěle se hodí například pro přípravu indického dhalu nebo karbanátků. Není potřeba ji předem namáčet.
  • Černá čočka. Drobná čočka beluga dokonale zpestří a zasytí studený nebo teplý salát
  • Zelená čočka. Francouzská zelená puy je drobná čočka s výrazně oříškovou chutí, která sluší rybím pokrmům
  • Žlutá čočka. Její sytě žlutá barva a jemná chuť se hodí pro přípravu indických kořeněných jídel. Jednoduše z ní připravíte také vydatnou polévku nebo v pánvi zapečenou směs s paprikami a vejci. 

Oblíbené čočkové pokrmy, které stojí za vyzkoušení 

Vedle tradiční čočky na kyselo a indického dalu existuje nespočet dalších jídel, které by se bez čočky neobešly. A od polévek přes hlavní chody, omáčky a svačinkové pomazánky dokonce až po sladkosti. Vybrali jsme pro vás několik osvědčených receptů, které rozhodně stojí za ochutnání.

Pojďte si s námi uvařit:

Zdroj bílkovin a železa 

Jednoletá rostlina jedlé čočky patří do čeledi bobovitých a pochází z Asie. I dnes je tato luštěnina nedílnou součástí asijské kuchyně. Čočka je hraje důležitou roli i v jídelníčku vegetariánů. Jaké další příznivé účinky pro náš organismus s sebou konzumace čočky přináší?  

  • I přes vysoký obsah sacharidů je čočka nízkoglykemická a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. 
  • Ze všech luštěnin obsahuje nejvíce železa. 
  • Je cenným zdrojem vitaminu B a K, vlákniny a minerálů (zejména zinku, manganu a mědi) 
  • Vhodná je také při redukci tělesné váhy.

Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč